★ 399 gram ★

Direktlänk till inlägg 25 augusti 2012

Järntillskott till prematurer!

Av Lisa - 25 augusti 2012 07:20

Försöker forska lite om det här med järn/ADHD/prematurbarn! Det sägs ju att man ska ge prematurer järntillskott, då minskar risken för ADHD (adhd är vanligt hos prematurer).. 

Det jag nu försöker få fram är Hur länge är detta nödvändigt? Hur länge bör man fortsätta ge järntillskott??


När jag läser DEN HÄR artikeln så får jag uppfattningen att det är bara under den allra första tiden som det är viktigt.. Men det är inte riktigt den informationen jag har fått förut.. Så som jag har uppfattat det så bör man fortsätta med järntillskott även fast järnvärdet ligger bra till. För HJÄRNANS utvecklings skull. Det jag inte vet är HUR LÄNGE. Men jag kanske har missförstått det, eller blivit felinformerad. 

Hur som helst så är det ett intressant ämne. Jag ger ju fortfarande Denise Niferex, men hennes värden sen bra ut och jag funderar på att sluta med dropparna eftersom hon har känslig mage. Vår doktor här frågade om vi inte funderat på att ge henne fiskolja som tillskott.. Det var inget han som läkare vågade rekommendera eftersom han inte tyckte att han hade tillräckligt med kunskap om det, och eftersom det tillhör hälsokost och naturmedicin. Men vi ska kolla upp det. Det lär ju iaf vara snällare mot magen, och att det är bra för hjärnans utveckling är det ju ingen tvekan om.. Frågan är bara hur lämpligt det är just för Denise?! och när kan hon börja ge henne det? (det rekommenderas inte till barn under ett år)

Jag har många funderingar och jag tycker att det är väldigt intressant med naturmedicin. Ofta tror jag att man kan få bättre hjälp av naturmediciner än av receptbelagda piller. Och tex en homeopat kan hitta och se problem i din kropp som en läkare inte hittar lika lätt. 

Jag brukar gå till en homeopat i Sundsvall. Han är otroligt duktig och han gör "irisdiagnostik". Han tittar alltså i ögat. Ögat avslöjar mer än man kan ana! 

 


 
ANNONS
 
Ingen bild

Lotta

25 augusti 2012 07:41

Vi fick order från sjukhuset att ge Maltofer (järn) ända till tandsprickningen.

 
Ingen bild

Linn

25 augusti 2012 08:44

Järnet kan ju verkligen få lilla magen att göra ont! Min tjej har ju ätit pregestimil, det innehåller ju omega 3 och omega 6, det är ju bra för utveckling av syn och hjärna osv. Det är väl de fiskoljan innehåller som man vill åt.. ? Men det verkar inte vara jättesvårt att laga mat som innehåller de, finns ju listor på vad som innehåller vad. Men fråga din ordinarie läkare till Denise, han är nig specialiserad på prematurer, eller en dietist. Tror förresten NAN har någon ny (svindyr) mat som innehåller omega 3 och 6, kan ju äta den 1 gång om dagen typ?

 
Ewe

Ewe

25 augusti 2012 09:08

Hejsan
Har följt din blogg länge nu men aldrig slängt in en kommentar, förens nu då det handlar om niferex.

Jag gav min son (prematur) niferex tills han var 1 år.
Läkaren sa att jag skulle göra det.

Lycka till med allt

http://www.honungsmamman.blogg.se

 
Monica

Monica

25 augusti 2012 09:32

Tänkte precis på omega3, om det r bra för prematurer men hur tidigt får man börja med det r ju frågan?!

http://Www.mothertoone.blogg.se

 
Ingen bild

Lisa - mamma till Elvin

25 augusti 2012 18:53

Rekommendationen vi fick var att ge niferex upp till 6 mån ålder oavsett i vilken vecka prematurerna var födda. Fanns nog endel som fick relativt sent som slutade i förtid pga magen. Gissar att rekommendationerna kan variera beroende på landsting t.o.m

 
Tanja

Tanja

25 augusti 2012 20:32

Vi gav Niferex bara typ en månad hemma. Sköterskan från neo sa att vi skulle sluta när vi gick över till Baby semp från prematurersättningen.

http://tannaodevil.blogg.se

 
Mari

Mari

25 augusti 2012 22:01

Min son skulle få niferex-droppar från 6 veckor till 6 månader. Så sade våran prematurläkare som skrev ut oss från prematuren. Och inte visste jag att chansen till adhd ökar vid prematurfödda. alltid lär man sig något nytt i denna värld.

http://mixan.blogg.se

 
Susanne

Susanne

25 augusti 2012 22:57

I Västerås sa de att vi skulle ge det tills Vilhelm var sex månader. Hans mage blev som ny när vi äntligen kunde sluta med det! Jag tänkte lite på det där med omega tre - jag fick tag på några förpackningar på jobbet (de skulle utgå ur sortmentet, det är tydligen ingen som köper sånt till sina barn...) och på den förpacknigen står det att det kan ges från 3 veckors ålder, det står i och för sig inget om prematurer. Annars är det ju mycket omega tre i rapsolja har jag för mig och det är ju väldigt lätt att bara blanda i lite i maten.

http://susannepanyaaventyr.blogspot.se

 
Ingen bild

Ninni

26 augusti 2012 21:25

Vi ska ge Niferex till 6 månader korrigerad ålder enligt sjukhuset. Konstigt att det verkar skilja så mycket mellan olika sjukhus/landsting.

Lisa

26 augusti 2012 21:48

ja, vi har inte fått veta nånting.. jag tar en hel del egna beslut faktiskt, eftersom det aldrig är någon som vet något.

 
Ida

Ida

28 augusti 2012 20:57

Jag har en prematur flicka född i v 27 och när vi blev utskriven från Östersunds sjukhus fick vi med oss nåt som hette Protovit och självklart AD-droppar.. Kommer inte ihåg hur länge vi gav henne det men det kändes länge iaf. :) Men vilka vitaminer som den innehöll vet jag inte.. Idag går hon i förskoleklass och har precis fått diagnosen ADHD. Har fått tips av andra föräldrar att köpa omega 3 och ge henne. Det ska tydligen lugna hennes myror i brallan och få henne mer koncentrerad. Men jag har inte testat det då jag anser att stackarn får nog med mediciner och annat jox. Kanske när hon blir större testar vi det!

http://sajumiid.wordpress.com

 
Ingen bild

Robert

17 augusti 2014 21:01

"adhd är vanligt hos prematurer).. "

Vad bygger du detta på? Bra om du kan uppvisa någon riktig källa på detta.

/Robert

Lisa

19 augusti 2014 00:01

Du kan väl läsa på lite själv om du är läskunnig?

 
Ingen bild

Robert

19 augusti 2014 10:01

Det är precis det jag är och har inte hittat någon vetenskaplig artikel som stödjer detta fullt ut.

Därför ber jag dig på nytt att hänvisa till något som bygger upp ditt påstående.

Jag säger inte att du har fel, jag vill bara ha bevis för det så jag kan läsa på mer.

Lisa

19 augusti 2014 18:14

Allt är inte vetenskapligt. Det bara är så att man märkt att det förekommer beteendestörningar, adhd, dyslexi och andra bokstavskombinationer oftare hos prematurer än hos "vanliga" barn. Punkt

 
Ingen bild

Mattias

27 september 2014 20:27

Det är viktigt att underbygga sina argument med sakliga fakta (vetenskapliga eller ej) från de (doktorer, läkare, bvc, neo etc) som har mycket mera kunskap än vi vanliga dödliga som kommenterar, läser och "tror" sig veta hur det ligger till. Det resulterar bara i felaktig information, irritation, pajkastning och ledsna föräldrar som tar för allvarligt på vad som skrivs på nätet. Nätet kan vara hemskt i den aspekten..

Hursom... Här följer en intressant artikel om järntillskott på prematurer.
neoforeningen.se/dokument/vardprogram/Jarntillskott_2013.pdf

Tex sidan 8 angående ovanstående diskussion om ADHD

"I den svenska studien av marginellt lågviktiga barn har vi nyligen visat att de som fick järntillskott från 6
veckor till 6 månaders ålder, oavsett dos, hade en lägre andel beteendeproblem vid 3.5 års ålder jämfört
med placebo. Andelen sjönk till en nivå motsvarande normalviktiga, fullgångna barn, vilket antyder att
järnbrist kan vara en viktig bidragande miljöfaktor för ökade andel ADHD-liknande problem hos barn
med låg födelsevikt."

Lisa

12 oktober 2014 19:25

jo som prematurförälder så är det där ingen nyhet för mig... att du orkar! Läs nåt annat som duger istället för att leka professor

 
Ingen bild

Marika

15 oktober 2014 19:45

Att säga att all läkekonst inte är vetenskap är bara för dumt. Finns ingen bildad människa inom vården som skulle våga uttala sig om något kring medicin som inte är vetenskapligt bevisat.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lisa - 8 juni 2016 15:54

Ja ibland har man verkligen otur. Har varit frisk länge nu och var inte alls orolig för att börja jobba.. Och så får jag ett bett av något slag.. Som växer och växer och till slut kan ja inte sitta på ena skinkan (där bettet sitter) . Slutade med...

Av Lisa - 5 juni 2016 22:34

            Igår!!! Det var längesedan jag skrattade så fruktansvärt mycket. Dom är ju helt sanslöst roliga mina Småstads-grabbar! Jag bara älskar dom. Det var inte så mkt att fundera på när man hörde att dom skulle hit. Hade docl gärna stann...

Av Lisa - 1 juni 2016 20:36

Sommar än en gång! Känner mig glad och lycklig och full av hopp idag! Det har varit ett tufft år och jag har inte riktigt fått ordning på alla bitar än, men är på god väg.     Hej jag heter Lisa, och jag är en beroende! Ja, så presenterar jag m...

Av Lisa - 19 februari 2016 19:29

Tror ni den här lilla tjejen lägger sig lycklig ikväll? Första ridturen En bra dag med hundar hästar och kaniner. ...

Av Lisa - 17 februari 2016 07:45

Hej på er! Det var längesen jag visade mig här, men nu kikar jag in och bjuder på en låt som jag gjort..  Eller.. texten har min syster skrivit och den handlar om mig. Melodin har jag gjort. och det är jag som står för sång och gitarr     https...


11-11-14 föddes en krigare i vecka 23! Här kan ni läsa om vår Neo-resa och livet som prematurmamma. Jag delar även öppet med mig om hur livet kan se ut ur en missbrukares ögon, och min kamp mot att få den hjälp jag behöver för att bli hel igen!

Instagram

 

 

 

 

        

Mer läsning

Denise,Lova,Mi-Rakel

   

 

 

 

 

 

  

 

 

Prematur Bloggar

Kategorier

399 gram

     

 

Besöksstatistik

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Augusti 2012 >>>

SLE bloggar

Min&Syrrans låt


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se